La proclamació de la Segona República a Cervelló

El dia 14 d’abril de 1931 el president Macià proclamava des del balcó del palau de la Generalitat “L’Estat Català, que amb tota la cordialitat procurarem integrar a la Federació de Repúbliques Ibèriques“. Dos dies abans s’havien celebrat eleccions municipals, que havien donat la victòria majoritàriament a Esquerra Republicana.

A Cervelló, les eleccions municipals les va guanyar un grup de persones, la majoria comerciants, que no pertanyien a cap partit, liderats per Josep Casanellas i Campderrós, que ja havia estat alcalde i era conservador.

L’altre grup que es presentava estava constituït per dos adherits a la recentment creada Esquerra Republicana i altres candidats no adscrits a cap partit polític.

    Josep Casanellas i Campderrós (1892-1936)

 

Segons escriu Josep Llurba: no s’entén prou bé que una gran majoria de la població donés el vot als qui representaven la continuació d’un sistema caduc, incapaç de trobar solucions valentes als greus desequilibris socials heretats del segle passat, si no és que aquests candidats van ser emparats pel vot de la por.

El dia 13 d’abril es va rebre a l’ajuntament un telefonema del president Macià amb el text:

“Saluda. Constitució Ajuntament republicà. Rebeu entusiasta felicitació”. Per tant, el president no estava gaire al cas de qui havia guanyat les eleccions.

  Telefonema enviat pel president Macià a l’Ajuntament de Cervelló el dia 13 d’abril de 1932.

El dia 15 d’abril el president Macià va enviar una carta a tots els ajuntaments on deia:

“Els regidors republicans i catalanistes elegits per sufragi universal el dia 12 del mes que som s’han de fer càrrec de l’ajuntament i proclamar la República Catalana.

 Si el nombre de regidors republicans electes fos insuficient per a constituir l’ajuntament, aquells designaran les persones que calguin, de representació republicana catalanista o simplement republicana”

El dia 16 d’abril es va intentar constituir el nou ajuntament, però no va estar possible per les discrepàncies, entre els regidors.

El dia 17 d’abril la candidatura que no havia guanyat, en qualitat de “comitè revolucionari” va assumir provisionalment el govern municipal.

Els guanyadors de les eleccions, coneguts al poble com “les balances”, per ser botiguers, van enviar una carta al president Macià, queixant-se de la situació, però al final van deixar pas a la candidatura republicana i l’ajuntament es constituí el dia 30 d’abril. Va ser alcalde Josep M. Muntaner Bassons.

Després d’això, Cervelló es va sumar a l’entusiasme generat pel nou règim i trobem a les hemeroteques la celebració d’actes de caràcter republicà, el juny del mateix any es van crear les seccions locals de les Joventuts d’Esquerra Republicana i el Partit Republicà Català, i el gener de 1932 es va fer un homenatge al conseller de Governació, Josep Tarradellas.

A principis de 1932 una sala de ball i teatre, ja existent, començà a dir-se “Centre Català Republicà” i va funcionar fins al començament de la Guerra Civil.

El Centre Català Republicà

       

Bibliografia:

Josep Llurba: Nocions d’història de Cervelló i La Guerra Civil a Cervelló, 1936-1939

Hemeroteques de La Vanguardia i La Publicitat.

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Una resposta a «La proclamació de la Segona República a Cervelló»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *