Els capgrossos de Cervelló

Els capgrossos provenen d’antigues tradicions de màscares i caps burlescos que es van afegir al seguici de Corpus Christi fent pas als gegants s. XVI. Com a caps grans s’integren a finals del s. XVIII i principis del XIX representant personatges populars i anònims.

Fa pocs anys, el Grup de Recerca va aconseguir aquests tres capgrossos, del mateix model dels que havia tingut Cervelló, just abans que la botiga “El Ingenio” tanqués definitivament, a fi de treure de l’oblit i preservar-ne el record d’aquesta imatgeria i els que van ser els seus portadors, fa més de seixanta anys.

A partir de l’any 1955 el nou rector, Francesc Tena, va revitalitzar el grup de joves del Patronat. Hi va haver més activitats creant grups com el de sardanes i bastoners.  En Damià Pascual va consolidar el de bastoners i, amb els diners recaptats, va decidir llogar quatre capgrossos a la botiga “El Ingenio” de Barcelona, després es van comprar vuit fins a completar la colla dels capgrossos. L’Antonio Villar o bé Enric Bernet els feien ballar al so del Ball de Nans Nous de la Patum de Berga.

Els grups de folklore popular van animar les festes del poble, primer la del Corpus i després la Festa Major i d’altres, recaptant algun cèntim.

Els capgrossos es guardaven al Patronat parroquial, però quan aquest va anar tancant, van caure en desús a causa de la deixadesa de les activitats populars i es van acabar perdent (c. 1967).

A la fi del franquisme, amb els canvis polítics, s’anava refent la consciència nacional. Això va involucrar recuperar la memòria sobre les tradicions que s’havien perdut i es va recuperar l’espai públic.

A partir de 1977 en F. Pasqual va fer uns senzills capgrossos i uns gegants per a reivindicar de nou les activitats populars a través dels diversos grups d’esplais del moment.

A partir de 1998 Cervelló va tenir uns nous gegants i uns nous capgrossos que són la imatgeria festiva que encisen i representen el municipi per allà on van.

La festa és explosió, diversió, solemnitat, transgressió, expressió, intensitat… La festa és color, emocions, moviment, música i creativitat. La festa és per viure-la i reforça la comunitat i el sentit de pertinença: la identitat.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
CategoriesGeneral

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *